Over Buurthopper

Eric Jongerden van Buurthopper Almere
Eric Jongerden van Buurthopper Almere

Aan het woord is Erik Jongerden, in het dagelijks leven beheerder van het Huis van de Waterwijk, een buurtlokaal gevestigd in een oud schoolgebouw aan het Slufterplantsoen, uiteraard in Waterwijk te Almere.

Sinds 2019 is Jongerden voorzitter van de Stichting Buurthopper Almere. Een (groen) wijkinitiatief voor de mobiliteit van wijkbewoners. Gevraagd naar het ontstaan van de Buurthopper verschijnt er een glimlach op het gezicht van deze betrokken Almeerder. “Ik werd geraakt door een oudere dame die bij ons in het Huis van de Waterwijk het koffie-uurtje bezocht. Ze verzuchtte dat ze de energie niet meer had om bepaalde plaatsen te bezoeken.”

Met hulp van een subsidie van de Gemeente werd de eerste (tweedehands) wagen, het ´watergolfie´ aangeschaft en kon men starten. Dat het ´watergolfie´ een ware tsunami zou veroorzaken wist men toen nog niet.

De glimlach verdwijnt van zijn gezicht. “Toen ik later een heer op leeftijd sprak, was dat het begin van het idee voor de Buurthopper”, gaat Jongerden verder. “De heer had hartproblemen en mocht niet meer autorijden, iets wat hij verschrikkelijk vond.” Tijdens een bezoek aan het Amsterdamse Slotervaart ziekenhuis zag Jongerden ineens nog een elektrisch karretje rijden. Het kwartje viel. Het project moest groter opgezet gaan worden.

Er volgde een werkbezoek aan Dordrecht waar Jongerden kennis maakte met de stichting E-Wheels. Nu een bedrijf met 12 wagentjes voor, zoals het credo van de stichting is, “mobiliteit in de wijk”.

Eenmaal terug in Almere zette Jongerden alles op een rijtje. Met als basis Waterwijk is ook de Almeerse stichting bezig met een ware opmars in de Almeerse wijken. Steeds meer wijken worden ontsloten en steeds meer bewoners kunnen gebruik maken van de diensten van de Buurthopper.